Research Article

Türkiye’deki barbungiller balıkçılığının TÜİK mikro-veri setine dayalı olarak değerlendirilmesi

Volume: 38 Number: 3 September 15, 2021
EN TR

Türkiye’deki barbungiller balıkçılığının TÜİK mikro-veri setine dayalı olarak değerlendirilmesi

Öz



Barbungiller (Mullidae Rafinesque, 1815), Türkiye balıkçılığının en önemli türleri arasında yer almaktadır. Buna karşın, barbungil balıkçılığının genel karakteristik özellikleri ve iller bazında değişimi üzerine geniş ölçekli bir değerlendirme ile karşılaşılmamıştır. Bu çalışma kapsamında Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından 2014-2017 yılları için derlenen mikro-veri seti kullanılarak ticari balıkçılık filomuz tarafından gerçekleştirilen barbun (Mullus barbatus Linnaeus, 1758) ve tekir (Mullus surmuletus Linnaeus, 1758) avının şehirlere göre değişimi incelenmiş, küçük (tekne <10m) ve büyük ölçekli (tekne >10m) balıkçılar ile farklı balıkçılık yöntemlerinin toplam ava katkısı karşılaştırılmış ve rapor edilen ıskarta oranları değerlendirilmiştir. Çalışma sonucunda Doğu Akdeniz’de barbun, Batı Karadeniz’de ise tekir balığı avının daha fazla olduğu görülmüştür. Diğer taraftan, literatürde balıkçılıktan bağımsız olarak yapılan araştırmaların sonuçları incelendiğinde Türk balıkçılık filosunun esas olarak barbun avladığı görülmüştür. Dolayısıyla, TÜİK istatistiklerindeki barbun ve tekir kayıtlarının farklı türlerden ziyade yerel isimlendirme farklılıklarını yansıttığına dair güçlü bir şüphe oluşmuştur. Akdeniz, Ege ve Karadeniz’de barbun avının çoğu büyük ölçekli balıkçılar tarafından karşılanırken, Marmara’da küçük ölçekli balıkçıların toplam ava katkısı daha yüksektir. Toplam avın Karadeniz’de %88’i, Ege’de %92’si ve Akdeniz’de %87’si dip trolü avcılığından karşılanmaktadır. Dip trolü avcılığının yasak olduğu Marmara Denizi’nde ise, toplam barbun avının %40’ı gırgır balıkçıları tarafından rapor edilmiştir. Mikro-veri setinde rapor edilen ıskarta oranının türler, denizler ve av araçları arasındaki değişimi istatistik açıdan önemli bulunmamış olup, barbun ve tekirin toplamı için %0,47 olarak hesaplanmıştır.


Anahtar Kelimeler

Supporting Institution

Çukurova Üniversitesi Bilimsel Araştırma Projeleri Birimi

Project Number

FYL-2019-1150

Thanks

Bu çalışmada Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından Su Ürünleri İstatistikleri kapsamında derlenen deniz ürünleri anketlerine ait mikroveri seti kullanılmıştır. Destekleri dolayısıyla TÜİK’e ve veri erişimindeki yardımları dolayısıyla TÜİK Adana Veri Araştırma Merkezi çalışanlarına teşekkürü borç bilirim.

References

  1. Balık, İ. (2020). Effect of Depth and Season on Catch Composition and Discard Rate in Gillnet Fishery in the South-eastern Coast of the Black Sea. Acta Aquatica Turcica, 16(1), 82–93.
  2. Bariche, M., Bilecenoglu, M., & Azzurro, E. (2013). Confirmed presence of the Red Sea goatfish Parupeneus forsskali (Fourmanoir & Guézé, 1976) in the Mediterranean Sea, BioInvasions Record. 2( December 2012), 34–36. DOI:10.3391/bir.2013.2.2.15
  3. Başusta, N., Kumlu, M., Gökçe, M., & Göçer, M. (2002). Yumurtalık Koyu’nda dip trolü ile yakalanan türlerin mevsimsel değişimi ve verimlilik indeksi. Ege Üniversitesi Su Ürünleri Dergisi, 19, 29–34.
  4. Bilecenoglu, M., Kaya, M., Cihangir, B., & Cicek, E. (2014). An updated checklist of the marine fishes of Turkey. Turkish Journal of Zoology, 38, 901–929. DOI:10.3906/zoo-1405-60
  5. Froese, R., & Pauly, D. (2020). Fishbase. Retrieved from www.fishbase.org (01.09.2020)
  6. Garibaldi, L. (2012). The FAO global capture production database: A six-decade effort to catch the trend. Marine Policy, 36(3), 760–768. DOI:10.1016/j.marpol.2011.10.024
  7. Gökçe, G., Saygu, İ., & Eryaşar, A. R. (2016). Catch composition of trawl fisheries in Mersin Bay with emphasis on catch biodiversity. Turkish Journal of Zoology, 40(4), 522–533. DOI:10.3906/zoo-1505-35
  8. Golani, D., Ozturk, B., & Basusta, N. (2006). Fishes of the Eastern Mediterranean (Vol. 24). Turkey: Turkish Marine Research Foundation.

Details

Primary Language

Turkish

Subjects

Fisheries Management

Journal Section

Research Article

Publication Date

September 15, 2021

Submission Date

February 18, 2021

Acceptance Date

April 28, 2021

Published in Issue

Year 2021 Volume: 38 Number: 3

APA
Çelik Mavruk, N., Mavruk, S., & Avşar, D. (2021). Türkiye’deki barbungiller balıkçılığının TÜİK mikro-veri setine dayalı olarak değerlendirilmesi. Ege Journal of Fisheries and Aquatic Sciences, 38(3), 303-309. https://doi.org/10.12714/egejfas.38.3.06

Cited By