Sürmene kıyılarında (Trabzon, Karadeniz) mezgit (Merlangius merlangus Linnaeus, 1758) avcılığında kullanılan derin su serpme ağının av verimi
Öz
Bu çalışmada, Trabzon ili Sürmene kıyılarında yaz ve sonbahar mevsiminde küçük balıkçılar tarafından mezgit (Merlangius merlangus) avcılığında yaygın olarak kullanılan derin su serpme ağının (çarmıklı serpme) kullanım yoğunluğunu ve av verimini incelemek amaçlanmıştır, dört farklı balıkçı barınağında bu avcılık ile uğraşan 26 balıkçı teknesi ile 2016 ve 2017 sezonunda anketler yapılmıştır. Buna ek olarak, derin su serpme ağının yaygın olarak kullanıldığı bu bölgede 12 ay boyunca aylık örneklemeler gerçekleştirilerek bu ağın bölgedeki av verimi de belirlenmiştir. Balıkçıların beyanlararına göre, 2016 ve 2017 yıllarında 50 günün üzerinde av yaptıkları, her denize çıktıklarında bu av için 6 litrenin üzerinde yakıt tükettikleri ve operasyon başına ortalama 1,2±0,1 kg/operasyon balık yakaladıkları belirlenmiştir. Denemelerde ise av verimi balıkçıların belirttiği av sezonunda 1,9±0,2 kg/operasyon hesaplanmıştır. Tüm yıl için bu değer 1,1±0,1 kg/operasyon olarak belirlenmiştir. Araştırmanın sonucunda, bu av aracının tüm Karadeniz sahilinde kullanım durumunun araştırılması gerekliliği ortaya çıkmıştır.
Anahtar Kelimeler
References
- Anonymous (1995). Water Products regulation (In Turkish). Official Newspaper Date: 10.03.1995, Issue: 22223. Retrieved from http://www.resmigazete.gov.tr
- Anonymous (2008). Castnet fishing (In Turkish). Strengthening the vocational education and training system project (MEGEP)). Retrieved from http://www.megep.meb.gov.tr/ Default.aspx?page=moduller.
- Anonymous (2016) Notification numbered 4/2 about regulation for amateur purpose fisheries. Retrieved from https://www.tarim.gov.tr/BSGM/Duyuru/65/4_2-Numarali-Amator-Amacli-Su-Urunleri-Avciliginin-Duzenlenmesi-Hakkinda-Teblig (15.08.2016)
- Aydın, İ., Eroğlu, O., & Küçük, E. (2008). Demersal fishes of the Black Sea (In Turkish). SUMAE Yunus Araştırma Bülteni, 8(2), 4-8.
- Bilgin, S., Bal, H. & Taşcı, B. (2012). Length Based Growth Estimates and Reproduction Biology of Whiting, Merlangius merlangus euxinus (Nordman, 1840) in the Southeast Black Sea. Turkish Journal of Fisheries and Aquatic Sciences, 12, 871-881. DOI: 10.4194/1303-2712-v12_4_15
- Çiloğlu, E., Şahin, C., Gözler, A.M.,- & Verep, B. (2002). Vertical Distribution and ratio of Whiting fish (Merlangius merlangus euxinus Nordmann, 1840) in the total catch on the Eastern Black Sea Coasts. (In Turkish). Ege Journal of Fisheries and Aquatic Sciences, 19(3-4), 303 – 309.
- Fischer, W., Bauchot, M.-L. & Schneiderm, M. (1987). Fiches FAO d’identification des espèces pour les besoins de la pêche. (Révision 1). Méditerranée et mer Noire. Zone de pêche 37. Volume I. Végétaux et Invertébrés. Publication préparée par la FAO, résultat d’un accord entre la FAO et la Commission des Communautés Européennes (Projet GCP/INT/422/EEC) financée conjointement par ces deux organisations. Rome, FAO, Vo1.1:760 p.
- Gabriel, O., Lange, K., Dahm, E. & Wendt, T. (Eds.) 2008. Von Brandt’s Fish catching methods of the world. Blackwell, Oxford, UK, 536 pp.
Details
Primary Language
Turkish
Subjects
-
Journal Section
Short Communication
Publication Date
September 15, 2018
Submission Date
April 2, 2018
Acceptance Date
May 25, 2018
Published in Issue
Year 2018 Volume: 35 Number: 3
Cited By
Catch Comparison of Commercial and Experimental Deep Water Cast Nets with Different Mesh Sizes for Whiting (Merlangius merlangus euxinus) Fishery
Marine Science and Technology Bulletin
https://doi.org/10.33714/masteb.728610Pole-held Cast Net Fisheries in Batanes Province, Philippines
Thalassas: An International Journal of Marine Sciences
https://doi.org/10.1007/s41208-025-00996-z