Research Article
BibTex RIS Cite

Evaluation of diagnostic performance measures with two-stage Bayesian method when chromosomal disorders can not be verified with gold standard test

Year 2018, Volume: 43 Issue: 1, 41 - 48, 31.03.2018
https://doi.org/10.17826/cumj.339947

Abstract

Purpose: Predicting chromosomal abnormality prevalance and accuracy of diagnostic tests represents a considerable problem when chromosomal disorders could not be verified with gold standard test. Aim of the study was to predict performance of screening tests and chromosomal abnormality prevalance within a bayesian analysis.

Materials and Methods: Retrospective study at the Hospital of Mersin University, including pregnants who were admitted to gynecology and obstetrics clinic between August 2014 and August 2015. Within applicants, 1759 gestational’s records were utilized who had ultrasound examination and double screening test result in first trimester period. Two stage Bayesian approach was used. In the first stage, people were classified as patient and healthy. In the second stage, people suspected of having disease were examined by a gold standard test. 

Results: In the situation of known prior information, joint sensitivity and joint specificity were estimated as 77% and 99%. In the case of no prior information, joint sensitivity and joint specificity were estimated as 50% and 97%.  Considering Deviation Information Criterion and Monte Carlo Error values together, model under prior information was better than the other. 

Conclusion: Verification problem will be frequently encountered for screening tests in pregnancy. Performance measures of the tests may be calculated more accurately by utilizing this method. 


References

  • 1

Kromozomal bozuklukların referans test ile doğrulanamadığı durumda iki aşamalı Bayes yöntemiyle performans ölçülerinin değerlendirilmesi

Year 2018, Volume: 43 Issue: 1, 41 - 48, 31.03.2018
https://doi.org/10.17826/cumj.339947

Abstract

Amaç: Kromozomal anormallik prevalansını ve diagnostik testlerin doğruluğunu tahmin etmek kromozomal bozukluklar altın Standard test ile doğrulanamadığı durumda ciddi bir problemdir. Bu çalışmanın amacı tanı testlerinin performasını ve kromozomal anomali prevalansını bayes analizi ile tahmin etmektir. 

Gereç ve Yöntem: Ağustos 2014 ve Ağustos 2015 tarihleri arasında Mersin Üniversitesi Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum polikliniğine başvurmuş gebeler çalışmaya dahil edilmiştir. Başvuran gebeler içerisinden, birinci trimester dönemde ultrasonografi ve ikili tarama test sonucu olan 1759 gebeye ait kayıtlardan yararlanılmıştır. İki Aşamalı Bayes yöntemi kullanılmıştır. İlk aşamada, bireyler hasta ve sağlıklı olarak sınıflandırılmaktadır. İkinci aşamada ise ilk aşamada hasta ya da sağlıklı olduğuna karar verilen bireylere altın standart test uygulanarak durumları doğrulanmaktadır. 

Bulgular: Önsel dağılım bilgisi olduğu durumda, birlikte duyarlılık ve seçicilik değerleri %77 ve %99 olarak tahmin edilmiştir. Önsel dağılım bilgisi olmadığı durumda ise, birlikte duyarlılık ve seçicilik değerleri %50 ve %97 olarak tahmin edilmiştir. Sapma Bilgi Ölçütü (DIC) ve Monte Carlo Hata (MC) değerleri birlikte incelendiğinde, önsel bilgi olduğu durumda modele uyum daha iyidir. 

Sonuç: Doğrulanamama problemi ile gebelikte uygulanan rutin tarama testleri için sıklıkla karşılaşılmaktadır. Tarama testlerinin doğruluğu bu yöntemden yararlanılarak daha doğru şekilde tahmin edilmektedir. 


References

  • 1
There are 1 citations in total.

Details

Primary Language Turkish
Subjects Health Care Administration
Journal Section Research
Authors

Didem Derici Yıldırım

Bahar Taşdelen This is me

Filiz Çayan This is me

Özlem İzci Ay This is me

Mustafa Ertan Ay This is me

Publication Date March 31, 2018
Acceptance Date April 28, 2017
Published in Issue Year 2018 Volume: 43 Issue: 1

Cite

MLA Derici Yıldırım, Didem et al. “Kromozomal bozuklukların Referans Test Ile doğrulanamadığı Durumda Iki aşamalı Bayes yöntemiyle Performans ölçülerinin değerlendirilmesi”. Cukurova Medical Journal, vol. 43, no. 1, 2018, pp. 41-48, doi:10.17826/cumj.339947.